سلونوئید ولو – شیر برقی نامور
سلونوئید ولو – شیر برقی نامور (Solenoid Valve)
سلونوئید ولو یا شیر برقی نامور (Solenoid Valve) را می توان یکی از مهم ترین اجزای سیستم های اتوماسیون شیرآلات صنعتی دانست، که نقش پر اهمیتی در کنترل جریان سیالات (مایعات، گازها) ایفا می کند. این شیر الکترومکانیکی، با دریافت سیگنال الکتریکی، به صورت خودکار باز و یا بسته می شود و بدین ترتیب، فشار هوای ابزار دقیق را قطع یا وصل می کند. این شیرها با دریافت سیگنال از یک کنترلر (مانند PLC)، وضعیت خود را تغییر می دهند. به عنوان مثال: در یک سیستم بسته بندی، سلونوئید ولو می تواند برای کنترل جریان هوای فشرده که باعث حرکت بازوهای روباتیک می شود، استفاده شود. سلونوئید ولو آئوموتو (AUMUTO) قطعه ای مهم و کاربردی، وظیفه هدایت و انتقال صحیح نیروی باد به داخل اکچویتور را عهده دار است، تا بدین وسیله با حرکت شفت میانی و انتقال باد به سمت حفره مد نظر، عملگر و در ادامه شیر یا دریچه را باز و یا بسته نماید؛ این تجهیز با بدنه تمام فلزی، سازگار با تمامی مدل های اکچویتور پنوماتیک همراه با دو سال گارانتی تعویض خدمت مشتریان محترم عرضه می شود.
ساختار و عملکرد سلونوئید ولو
- بوبین:بوبین نامورهای آئوموتو که سیم پیچ را درون خود جای داده است، وظیفه دریافت انرژی الکتریکی و تبدیل آن به نیروی محرک مکانیکی را بر عهده دارد.
- بدنه: قسمت تماماً مکانیکی سلونوئید ولو که شفت محرک شیر برقی، درون آن قرار دارد و وظیفه گرفتن دستور از بوبین و دریافت نیروی باد و انتقال آن به عملگر را عهده دار است.
- سلونوئید ولوهای آئوموتو از دو بخش اصلی بدنه و بوبین تشکیل شده است.
انواع سلونوئید ولو - شیر برقی نامور
به طور کلی، تجهیز نامور از نظر کارکرد و ساختار ظاهری در دو مدل پنج به دو (5 به 2) و سه به دو (3 به 2) با توجه به عملکرد اکچویتور پنوماتیک مورد استفاده قرار می گیرند؛
نامور های پنج به دو: به زبان ساده در واقع بیانگر آن است که نامور دارای پنج حفره است که سه حفره به عنوان ورودی و دو حفره به عنوان خروجی در نظر گرفته شده است این مدل از سلونوئید ولوها به طور معمول روی اکچویتورهای بدون فنر یا دبل اکتینگ (Double Acting) بسته می شوند و سبب باز یا بسته شدن اکچویتور می شود.
نامور های سه به دو: این شیر برقی دارای سه حفره است که یک حفره آن ورودی هوا و دو حفره آن خروجی محسوب می شود و اغلب بر روی اکچویتورهای فنر برگشت یا سینگل اکتینگ (Single Acting) بسته می شود.
مشخصات فنی شیر برقی نامور
- ولتاژ بوبین: بوبین نامورهای آئوموتو با توجه به تفاوت در نوع ولتاژ سیستم برقی در دو ولتاژ 220VAC و 24VDC عرضه می شوند.
- سایز بدنه: با توجه به اختلاف سایز در اکچویتورهای پنوماتیک، (32 الی 400) نامورهای آئوموتو هم بدین جهت در دو سایز 210 و 310 به فروش می رسد.
نامورهای سایز 210 که بدنه کوچکتری نسبت به سایز بدنه نامورهای 310 هستند تنها برای اکچویتورهای سایز 32 و 42 که کوچکترین و ارزان ترین مدل های اکچویتور پنوماتیک آئوموتو هستند، مورداستفاده قرار می گیرند.نامور سایز 310 نیز برای اکچویتورهای سایز 52، 63، 75، 83، 92، 105، 125، 140، 160، 190، 210، 240، 270، 300، 350، 400 به کار گرفته می شوند.
کاربرد سلونوئید ولو
سلونوئید ولوها در هر جایی که نیاز به اکچویتور پنوماتیک می باشد و دستور از سیستم کنترل به عملگر پنوماتیک ارسال می شود به تجهیزات به کار گرفته می شود. از جمله در صنایع مختلفی از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع غذایی، دارویی، خودروسازی و … کاربرد فراوانی دارند. برخی از مهم ترین کاربردهای این شیرها عبارتند از :
- کنترل جریان سیالات: قطع و وصل جریان سیال در خطوط لوله
- تنظیم فشار: کنترل فشار سیال در سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک
- کنترل سطح مایعات: حفظ سطح مایعات در مخازن
- کنترل دما: تنظیم دمای سیال در فرآیندهای صنعتی
- سیستم های آتش نشانی: فعال سازی سیستم های اطفاء حریق
- اتوماسیون صنعتی: کنترل فرآیندهای صنعتی به صورت خودکار
مزایای استفاده از سلونوئید ولو - شیر برقی نامور
- سرعت عمل بالا: سلونوئید ولوها بسیار سریع عمل می کنند و در کسری از ثانیه می توانند وضعیت خود را تغییر دهند.
- دقت بالا: این شیرها با دقت بسیار بالایی عمل میکنند و امکان کنترل دقیق جریان سیال را فراهم میآورند.
- طول عمر بالا: سلونوئید ولوها دارای طول عمر بالایی هستند و در صورت استفاده صحیح، سالها میتوانند بدون مشکل کار کنند.
- قابلیت اطمینان بالا: این شیرها بسیار قابل اعتماد هستند و در شرایط سخت کاری نیز به خوبی عمل میکنند.
- کنترل از راه دور: سلونوئید ولوها را میتوان از راه دور کنترل کرد و این امر امکان نظارت و کنترل بر روی فرایندهای صنعتی را به صورت آنلاین فراهم میآورد.